Duiken is leuk.
In het midden van het vorige decennium is de NOB met een nieuw les programma van start gegaan het uitgangs punt hierbij was “Duiken moet leuk zijn”
Daarom zijn er bij onze opleidingen geen saaie theorielessen die met een toets afgesloten moeten worden. Voorop staat dat je het beste leert door het te doen. Een voorbeeld van wat we bedoelen. Als duikinstructeur kunnen we je vertellen hoeveel verschillende duikvesten er zijn en wat de voor en nadelen zijn. Veel leerzamer is dat we je de duikvesten in handen geven, dat je eventueel op internet nog eens wat informatie opzoekt. En zo je eigen keuze kunt maken.
We vragen je niet in een toets wat je weet van duikvesten maar we vragen je om je mede cursisten te vertellen welk vest jou het prettigst lijkt, en vooral waarom je die keus zou maken. Op die manier leer je al om kritisch naar je duikspullen te kijken. En dat is wat we je willen leren.
Wees alert op wat je koopt en wat je doet. Weet hoe je uitrusting werkt. Want duiken is niet zo moeilijk. Veilig duiken is wat moeilijker. Hoe meer je dan weet van je eigen uitrusting hoe makkelijker en vooral rustgevender het voor je zelf is om te duiken. En daarmee zijn we weer terug bij het begin. Duiken moet leuk zijn.
Tijdens die 1* opleiding wordt je letterlijk op sleeptouw genomen. Er zal altijd een duikinstructeur zijn die met je mee gaat, en je zit aan elkaar vast met een zogenaamde buddylijn. Een stukje touw van anderhalve meter lang dat met een elastiek om je pols zit. Zo ben je altijd ín veilige handen.
Ga je door voor het 2* brevet dan ga je leren om onder water de weg te vinden. Want onder water staan geen bordjes die je de weg wijzen. En toch is het wel net zo handig om weer op dezelfde plaats het water uit te gaan waar je er ook in ging. Anders is het zo ver terug lopen naar de auto.Wil je nog verder in de duiksport, dan ga je voor de derde ster. Je leert dan om groepjes duikers te begeleiden, een goede duikstek uit te kiezen, en je bent een voorbeeld en vraagbaak voor nieuwe leerlingen. Over het algemeen is het goed mogelijk om elk seizoen één opleiding te doen.
Ondertussen is het ook leuk om speciale vormen van de duiksport eens te verkennen. Stel je voor hoe het is om scheepswrakken op de zeebodem te verkennen. Of leer alles over het fotograferen onder water. Want je zult gauw de behoefte voelen om de mensen om je heen ook te laten zien wat jij ziet en beleeft onder water. Stel je voor hoe het is om onder een laag ijs in kristal helder water te zwemmen. Maar ook een specialisatie is om als duiker om te gaan met een ongeval op of onder water. Waarschijnlijk, of hopelijk, zal je het nooit nodig hebben. Maar het is nooit uit te sluiten dat er een keer iets gebeurd onder water. Dan is het fijn dat jij kunt helpen. Maar ook anders om! Stel dat jou iets overkomt dan is het fijn dat de andere duikers om je heen weten hoe er gehandeld moet worden.
Veiligheid is belangrijk onder water. Daarom wordt er in onze opleidingen veel aandacht aan besteed. Onze opleidingen gaan dan ook stapje voor stapje. Natuur talenten nemen grote stappen. Terwijl mensen die wat minder zeker van zichzelf zijn liever wat kleinere stappen nemen.
Onze vereniging telt vier goed opgeleide instructeurs. Zij verzorgen de opleidingen en helpen je bij elke stap. Van je eerste zwembad les, tot je eerste aanschaf van je eigen duikspullen. En van je eerste buitenwaterduik in de plas bij het clubhuis tot een bijzondere nachtduik in de provincie Zeeland.