Ron en ik zijn terug uit Frankrijk met veel ervaring en een brevet rijker. We hebben onze Cave 2 opleiding met succes afgerond.

Na eerst twee dagen theorie was het tijd voor de duiken. Tijdens deze duiken draaiden we veel scenarios met problemen die we dan moesten oplossen. De punten werden steeds strakker op de bekende I gezet en de lat van wat we moesten bereiken ging aardig omhoog.

Al met al een geslaagde training.

Technische duikuitrustingbron: www.frogkick.nlWe zien er de laatste tijd veel in en rond onze clubplas; duikers met een technische duikuitrusting ook wel een Hogarthian configuratie genoemd naar de uitvinder ervan Bill Hogarth.

Tevens zien we dat veel leden voordelen zien in (delen) van die configuratie zoals bijvoorbeeld een wing of een longhose (lange slang tussen eerste en tweede trap) en dit ook gaan toepassen op hun eigen uitrusting.

We kunnen ons echter voorstellen dat er ook leden zijn die vragen hebben over een dergelijke configuratie en twijfelen of zij daaruit zelf ook iets zouden moeten of willen overnemen en waarom dan wel of niet.

Onze commissie techduiken organiseert op zondag 16 februari een middag die in het teken zal staan van de uitrusting van de technische duiker.

Deze middag is voor al onze leden toegankelijk, maar speciaal interessant voor hen die vragen hebben over de technische duikuitrusting of voor hen die hun uitrusting ook willen aanpassen of net aangepast hebben. Verder is de middag wellicht interessant voor de leden die nog geen eigen duikuitrusting hebben en plannen hebben hierin wel te willen gaan investeren.

Aanvang van deze middag rond 12:00 uur in het clubhuis. Om 12:30 uur begint de presentatie. Om een indruk van het aantal deelnemers te krijgen willen we iedereen vragen zich op te geven voor deze midddag voor 2 februari 2014. Opgeven kan door een mail te sturen aan onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Komend weekend vertrekken 3 leden van onze vereniging, Symon, Erwin en Paul naar Budapest in Hongarije, voor een opleiding Cave 1.

Daarmee zal het aantal grotduikers in onze club komen op 8 leden! Zij zullen de opleiding gaan volgen bij de hongaarse NAUI instructeur  Tamas Milkos. De basisoefeningen zullen gedaan worden in de Kobanya mine, met een gangenstelsel van ca 32 km, midden onder Budapest. Daarna zullen er wat opleidingsduiken gemaakt worden in de Molnar Janos ook in Budapest. Zij kunnen na deze opleiding mee met de al reeds actieve groep grotduikers, die maandelijks naar o.a. de Bergwerken in Willingen, Nuttlar gaan om hun ervaringen op te bouwen. Tevens zal er volgend jaar zeker weer 1 á 2 x naar de Lot en de Dorgdogne gereden worden voor een paar mooie grotduiken. Al met al, veel activiteiten onder de groep TEC duikers van de Sea Devils.

arno-met-stagesDe Sea-Devils zijn een nieuwe commissie rijker; de Tech duik commissie.

Enige tijd geleden heeft ons bestuur bij enkele van de technisch duikers te kennen gegeven dat er behoefte is om naast Paul een tweede lid binnen het bestuur te hebben uit de (groeiende) groep technisch duikers binnen de vereniging.

Inmiddels zijn er een vijftiental leden op het bestand van zo’n zestig leden in totaal die niet meer duiken met een traditioneel stabjack maar met een wing en daar vaak ook nog een dubbelset bij gebruiken.

Naast NOB opleidingen zijn de meeste mensen uit deze groep ook in meer of mindere mate actief (geweest) met het volgen van duikopleidingen met een meer technisch karakter.